Bratislavská Živena jubiluje. Kedysi až štvrtinu členov tvorili muži

05.04.2017 Bratislava

Bratislava 5. apríla (TASR) - Miestny odbor Živena v Bratislave oslavuje dnes 95. výročie založenia. TASR o tom informovala jeho predsedníčka Alena Bučeková.

"Pri jeho zrode stáli väčšinou manželky a sestry významných národovcov. Prvou predsedníčkou sa 5. apríla 1922 stala Oľga Kuzmány Milcová, nevesta Karola Kuzmányho, ktorú v roku 1924 vystriedala Oľga Krčméry Petian," uviedla Bučeková.

Bratislavská Živena počas svojej existencie spolupracovala s Československým Červeným krížom, s Ligou proti tuberkulóze, bola aj aktívnym členom spolku Záchrany. Organizovala ochotnícke divadelné predstavenia, prednášky o významných osobnostiach, tanečno - poetické popoludnia pre mládež, vzdelávacie krúžky a iné.

"Pred druhou svetovou vojnou mala Bratislava takmer 600 členiek a členov, muži tvorili približne štvrtinu členskej základne. V roku 1932 sa stala novou bratislavskou predsedníčkou Anna Jesenská, manželka Janka Jesenského, ktorá zmodernizovala osvetovú prácu," uviedla Bučeková.

Počas druhej svetovej vojny plnili bratislavské členky predovšetkým humanitné poslanie - organizovali pomoc deťom a ženám v biede. "Po februári 1948 a nastolení nového režimu nastal zlom a Živena bola 22. mája 1948 včlenená do spoločnej organizácie, ktorá dostala názov Živena – Zväz slovenských žien. V roku 1952 Živenu – Zväz slovenských žien nahradil Výbor československých žien na Slovensku," vysvetlila predsedníčka.

Po výzve Hany Zelinovej, ktorá vyšla 27. decembra 1989 v denníku Smena, sa zaktivizovali bývalé živeniarky, ktoré oslovili aj mladšie ženy a obnovili Živenu. Prvou ponovembrovou bratislavskou predsedníčkou sa stala folkloristka Ľuba Pavlovičová Baková.
 

Vyberte región